3 + 3 = 7 Tentoonstelling 2016

De levenden werken voortdurend aan de vervulling van de dromen van hun doden. Wanneer een levenswerk niet af is als de dood verschijnt, wordt het een netelige opdracht. Het oeuvre van een beeldend kunstenaar is nooit compleet. Met de dood van de maker, sterft een belofte, maar het werk blijft. De kunstenaar wordt geen geest. Hij is werkelijk. Aan de muren in je huis, gestapeld op zolder, schimmelend in de kelder. Hij is. Steeds en overal herinnert hij je: ‘Maak mijn taak af, herstel de gebroken belofte. Laat me voortbestaan door mijn werk:

3 + 3 = 7

Joost Sicking overleed dertig jaar geleden. Hij was drieënvijftig. Hij had zijn leven lang gewerkt als een bezetene. En nooit stilgestaan bij de materiële overvloed die hij zou nalaten.

Waarschijnlijk zou hij zeggen: ‘verbrand maar’. En die uitspraak zou een leugen zijn. Een leugen uit liefde.

Dezelfde liefde heeft geleid tot een monografie, website en verschillende tentoonstellingen na zijn dood. En diezelfde liefde heeft een kamer volgepropt met schilderijen en tekeningen, geduldig wachtend op de voltooiing of het verval.

Voilá, het dilemma der erfgenamen. Alle kinderen, echtgenoten, kleinkinderen van overleden kunstenaars herkennen dit. Ze zeulen het werk van hun ouders mee, richten altaars op, schrijven boeken, maken films en documentaires en vullen archiefkasten. Allemaal op zoek naar het antwoord op het raadsel, dat de wonderbaarlijke uitkomst van drie plus drie moet leveren.

Daarnaar gaan we op zoek, oog in oog met het werk van Joost, dat – niet geheel toevallig – nu zeven jaar aan de muren van Teamnotarissen hangt. Een overleden kunstenaar en een notaris, wat hen bindt is het legaat. Over dat legaat, over de artistieke en emotionele waarde ervan, over verweesde collecties, het archief van de toekomst – wat bewaren we, hoe bewaren we het? – daarover is een aantal bijeenkomsten.

U bent van harte welkom bij 3 +3 = 7

Om oog in oog met Joost te staan, om mee te praten, ervaringen en ideeën te delen op zoek naar de wonderbaarlijke uitkomst van het raadsel.

Opening

door Rinus Boenders

vriend van Joost sinds 1957 en verzamelaar

30.10.16 om 16u00

Klik hier voor een impressie van de opening

Zo. 6 nov. 2016 gesprek over het dilemma der erfgenamen o.l.v. Reinier Thissen, notaris. Met: Jolande Otten, Stichting Onterfd Goed, Petra Versteegh, Van Ham Kunstauktionen, Lene ter Haar, SCHUNCK, Lars Ickenroth, beeldend kunstenaar & Caro Sicking, erfgenaam.

klik hier voor een impressie van het gesprek: Dilemma der Erfgenamen

Zondag 20 nov. om 14u30 spreekt Rick Vercauteren: ‘Artyards or wonderful times for estates & heritages?!’

klik hier voor de impressie. Rick Vercauteren over kunstkerkhoven en gebrek aan visie over erfgoed

The Looking Glass bij ThissenGroutarsVrancken Team Notarissen

Avenue Ceramique 105,

6221 KV Maastricht

30 oktober tot 28 november 2016

ma. t/m vr.  09.00h – 17.00h

za./zo 12.00h – 17.00h

Maarten Beks reviews Sickings’ oeuvre

More on Joost Sicking in English

Aankondiging van de tentoonstelling